Fazla kaslanmak istemediğiniz için spor salonuna gidip yüksek ağırlıkların altına girmeye korkuyor musunuz ? O zaman Fit Bir Görünüm Elde Etmek için bu yazı tam size göre.
Şimdi ilk önce şunu açıklamalıyım ki Arnold Schwarzenegger gibi olmaktan korkuyorsanız boşuna korkmayın. Çünkü 2-3 sene çalışılarak öyle bir vücuda zaten sahip olunamaz. Bu yüzden ben patates vücut mu olacağım üçgen görüntüm kareye mi dönecek diye korkulara kapılmayın. Lakin siz yine de fazla ağırlık altına girip azda olsa bile şişmek istemiyorsanız. Yani şişik kaslar değil de daha çok çizgili ve düz kaslarla Fit Bir Görünüm Elde Etmek istiyorsanız o zaman şimdi anlatacağımız şeyleri gerçekleştirmeniz gerekiyor.Kaslar parçalanarak gelişirler. Yani esasen siz spor yaptığınızda kaslarınıza zarar veriyor ve onları parçalıyorsunuz.Yani yok ediyorsunuz. Fakat bu süreçte iyi beslenip güzel dinlenirseniz kaybettiğiniz kastan daha fazla kas size geri dönüyor. Yani spor sırasında 1 kas parçalıyorsunuz dinlenme sırasında 2 kas kazanıyorsunuz. Over training olmamak kaydıyla bu mantık hep işlemeye devam ediyor. Yani daha yüksek ağırlıklara girdiğiniz zaman dinlenme sürecinize bağlı olarak bu kas kazanımı işlemi de daha fazla oluyor. Tabi aşırı yüksek ağırlıklardan bahsetmiyorum. Eğer aşırı yüksek ağırlıklara girerseniz bu sefer sakatlanırsınız. Örnek vermek gerekirse antremanınızı 5 kilo ile yaptığınızda 2 kas kazanıyorsanız 7.5 ile yaptığınızda 3 kas kazanıyorsunuz. Ancak eğer ağırlık arttırmak yerine sabit bir ağırlıkta kalıp hareket sayısını arttırsanız bu sefer kaslarınızın dayanıklılığını arttırıyorsunuz ve çizgili, düz,Fit Bir Görünüm Elde Etmeye başlıyorsunuz. Bu görüntüye de ulaşmanızı sağlayacak en kolay alet kendi vücut ağırlığınız. Eğer bahsettiğim kas görüntüsünü anlayamadıysanız şu resim sizde bir fikir oluşturabilir:
Vücut ağırlığımızla çalışırken 4 adet temel hareketimiz olacak. Şınav, Mekik, Barfiks ve Squat. Bu 4 temel harekette ustalaşıp, yüksek set sayılarına ulaşmadan karmaşık hareketlere girmenizi pek önermiyorum.
Şınav: Başlangıçta 4 x 10 lik setler uygulamanızı öneririm. Tabi eğer bu set sayısını çıkartamıyorsanız hareketin sayısını azaltabilirsiniz ya da tam tersi çok rahat bir şekilde yapıyorsanız sayıları arttırabilirsiniz. Daha sonra zamanla bu setleri arttırmalısınız. Mesela ilk hafta 4 x 10 çalışıp ikinci hafta 4 x 15 çalışabilirsiniz. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonrada artık set sayılarını arttırmak yerine hareketi yapış zamanınızı uzatmalısınız. Mesela bir şınavı 5 saniyede çekiyorsanız bu süreyi kademeli olarak 10 a çekmelisiniz. Bu sayede kaslarınız daha çok zorlanacak ve daha fazla gelişecektir.
Mekik: Yukarıda şınav için anlattığım şeyler mekikte de geçerli. Fakat mekikte set sayılarını daha yüksek tutabilirsiniz, mekik nispeten şınava göre daha kolaydır.
Barfiks: En zor hareketimiz sanıyorum ki bu. İlk başta hiç barfiks çekemeyebilirsiniz. Fakat pes etmeyin. Barfiks çekemiyorsanız kendinizi yukarı doğru asılın ve çekebildiğiniz yere kadar çekin. Zamanla tam olarak barfiks çekmeye başlayacaksınız. Barfiks için bir program belirlemenize gerek yok. Yapabildiğiniz kadar yapın. Artık hareketi rahat bir şekilde yapmaya başladığınız zaman kendinize program oluşturabilirsiniz.
Squat: Squatı ağırlıksız olarak yapmanızı öneririm. Bu sayede kemik sisteminizde yaralanmaların meydana gelme olasılığını tamamen ortadan kaldırırsınız. Başlangıçta 2 x 10 olarak bu hareketi yapabilirsiniz. Zamanla kendinize göre sayıları arttırırsınız.
Düzenli çalışma ve iyi beslenip, dinlenme ile 4-5 ay gibi bir sürede son derece Fit Görünen,estetik ve göze hitap eden bir vücuda kavuşabilirsiniz. Hareketlerde tamamen ustalaştıktan sonra antremanınıza farklı egzersizlerde ekleyebilirsiniz.